Zolang het duurt
René van Delft
"Met veel gevoel voor humor weet Van Delft de ongemakken van de puberteit in mooi proza te vangen, zoals verliefdheden, onzekerheid, ontluikende seksualiteit en het afzetten tegen ouders en maatschappij. ... De wereld wordt gedurende de roerige adolescentie herontdekt, laat Van Delft met enige nostalgie zien, en opnieuw in kaart gebracht. Zolang het duurt is gebouwd op levensvragen en onzekerheden, maar inhoudelijk helder en hecht. Een stevig debuut."
Lies Schut - BOEKENTIP - De Telegraaf

"Een heftig boek over vriendschap ... intrigerend verhaal"
Pleuni Koopman - Pauze, Jongerenblad van Nederland

"Het verhaal ontstijgt de ongemakkelijke wereld van puisten en erecties en gaat vooral over een zoektocht naar waarheden ... een vloeiend geschreven verhaal"
Bram Spoor - Boek, tijdschrift

"Zolang het duurt is een verhaal van uitersten en toch goed in balans: grappig en ontroerend, helder maar ook duister, intens en ook opgewekt, nostalgisch en toch uitermate fris ... Een feest van herkenning voor iedereen die de puberteit niet altijd feest vond."
Lezer - Bol.com

"PuberfilosofieŽn (heel herkenbaar voor wie ook ooit puberde) en diepe gedachten vliegen je om de oren. ... Sinds ik dit boek las, ben ik het spoor bijster wat betreft begrippen als tijd en ruimte."
Remco Volkers - Dubutantenparade

"een soort asymmetrisch Bildungsverhaal ... Van Delft hanteert een meanderende vertelstijl."
Joost de Vries - De Groene Amsterdammer
(Verder vrij negatief getoonzette recensie)


"Het mooie aan Van Delfts debuutroman is dat hij geen standpunt inneemt over hoe het leven zou moeten zijn en over wat de zin van het leven is. Zo makkelijk als hij een idee leven inblaast, zo makkelijk wordt het weer omvergeworpen door een ander idee of simpelweg afgedaan als Ďfilosofisch gelulí. Hierdoor is Zolang Het Duurt niet saai, drammerig of dikdoenerij, maar juist een leerzame, luchtige, grappige en quasi-filosofische roman over vriendschap, seks, dood en de waarheid."
Renée van Veen - Deadline, Boeken

"Een aanrader voor volwassenen die zijn vergeten hoe het was."
Carp, tijdschrift

"Debutanten zijn herkenbaar aan ... een verhaal dat ondergeschikt lijkt aan de schrijfstijl. ... Dit alles behoeft nuancering: er zijn uitzonderingen. Eén daarvan komt uit onverwachte hoek, van een debutant die werkt als filosoof en over wiens boek op de achterflap staat dat hij 'De Grote Vragen van het Leven aansnijdt'. Het boek is alles behalve wat dat citaat doet vermoeden. Want René van Delft heeft met Zolang het duurt een van de weinige debuten geschreven waarin de schrijver zichzelf niet serieus neemt. Ondanks lange terugblikken en filosofische gesprekken blinkt deze roman uit door zijn eenvoud. Van Delft cijfert zichzelf weg voor zijn verhaal, en dat lukt een debutant niet vaak."
Diana Chin-A-Fat - Algemeen Dagblad


"Treffend beschreven, erger nog, precies zoals ik het mijzelf herinner. Kortom een boek waar iedereen die tiener was in de jaren zeventig zich beslist in zal herkennen."
René Seghers - Villa d'Arte


"een evenwichtsoefening tussen ernst en draaglijke lichtheid, tussen complexiteit en eenvoud ... getuigt van een groot inlevingsvermogen ... Zo heeft de auteur een breed kader gecreŽerd waardoor vele existentiŽle vragen van pubers aan bod kunnen komen: liefde, dood, zelfmoord, religie, muziek ... Het is dan ook de verdienste van deze debutant dat ik uitermate genoten heb. René van Delft maakt met deze roman een sterk debuut omdat hij erin slaagt de twee hoofdpersonages de taal, de stijl en de vorm van het verhaal te laten bepalen ... de kracht van Zolang het duurt ligt hem vooral in realistische weergave en de relativering van een universeel thema"
Geert Beerneart - Recensieweb