Het wezen moet verschijnen - romanTaalspelen - over Wittgenstein
Taalspelen - essay

Kwaliteit van denken - Hegels methode
Taalspelen - essay

Zolang het duurt - roman
Zolang het duurt - roman

Adem, spreuken van Meester Lou - wijsheid
Zolang het duurt - roman

Je bent nu hier - brieven
Je bent nu hier - brieven

Verscheurde eenvoud - essay
Verscheurde eenvoud - essay
Er is een moord gepleegd in Amsterdam. Een jonge plattelandsjournalist gaat undercover in de subcultuur van filosofiestudenten, waar de moordenaar zich vermoedelijk schuilhoudt. Gewapend met louter nieuwsgierigheid daalt hij af in de krochten van het intellectuele leven.

Zodra hij de speurtocht inzet, wordt hij zelf gevolgd door de filosoof Hegel.

Wezenlijke Interviews
Wezenlijke noten
Wezenlijke fragmenten
Wezenlijke dankwoorden
Wezenlijke filosofie


Een meeslepende en komische thriller waarin ons eerder wijsgerige inzichten dan kogels om de oren vliegen.
Het wezen moet verschijnen

René van Delft     de geest van Hegel is nergens meer aanwezig dan in dit verhaal ... Echt zwaar op de hand wordt het gelukkig nooit ... De schrijver weet echter vaart en spanning in het verhaal te houden en leidt het geheel naar een conclusie die onverwacht kan worden genoemd ... In essentie is de roman precies wat hij belooft te zijn: een filosofische thriller. Eentje die bewijst dat de synthese dan toch bestaat.
    [De hoofdpersoon] volgt colleges bij een charismatische figuur die zich louter bezighoudt met Hegels uitspraak dat 'het wezen moet verschijnen' en raakt geïnfecteerd door de manier van denken die hier wordt gepraktiseerd. Op zijn beurt neemt hij de lezers mee in heldere denkstappen die eindigen in hersenkrakende redeneringen. De filosofiestudenten zijn kleurrijke personages met geestige en slimme dialogen over van alles en niks. ... Van Delft bewijst dat filosofie bedrijven best een spannende bezigheid kan zijn ...
    Een spannende thriller en een diepzinnig boek in één willen schrijven, dat is zowel een uitdaging als een fors risico. ... Van Delft is zich een stuk bewuster van zijn publiek [dan Hegel] en is erin geslaagd de verschillende elementen op een aansprekende manier te combineren.
    ... goed boek ... Lijkt een slappe whodunnit, is een sterke 'who-am-I'
    ... ontdekkingsreis door de filosofie en de geest van de hoofdpersoon ... Wat het boek voor de in de filosofie geïnteresseerde lezer boeiend maakt is dat er nu eens geen bij een breed publiek bekende filosoof als Plato of Nietzsche centraal staat, maar de om zijn onleesbaarheid en megalomane systeembouw beruchte Hegel.
     In dezelfde bondige stijl als in het begin ontmoeten we de pedante docent, de intellectueelaantrekkelijk-zonderlinge studente en zo nog een paar vreemde verdachten. ... Deze queeste loopt mooi parallel aan de colleges die de zogenaamde student moet volgen, waarin de filosoof Hegel centraal staat ...
    ... doordrenkt van humor weet hij met Het wezen moet verschijnen een hele goede thriller uit te brengen. ... René mag zich nu al meester binnen dit genre noemen ... Psychologische thrillers zijn er legio, filosofische kom je een stuk minder vaak tegen. ... wat kan dat een geweldige insteek zijn. ... De kracht van Van Delft zit in het combineren van filosofie en spanning. ... met verve uitgevoerd.
     ... in zijn nieuwe roman combineert hij kennis vanuit zijn specialisme met een spannend verhaal tot een filosofische thriller. Dat is een hele uitdaging, want van een thriller verwacht een lezer vaak snelheid en actie, terwijl in de filosofie toch echt de tijd genomen moet worden voor de diepere gedachten. Van Delft heeft zich er toch aan gewaagd. En met succes.
     "Wat een tempo en spanning. ... een prachtige inleiding in de filosofie van Hegel en verdomd: dit is een heuse Bildungsroman ... een gedachtenexperiment waarin de verbeelding overheerst - een literair laboratorium - en ik raak er helemaal in ondergedompeld, terwijl ik eigenlijk andere dingen moet doen ... postmodern rizomatisch in tegenstelling tot de boomstructuur die je op het eerste gezicht van een Hegeliaanse roman verwacht"
     "Een boek dat zowel een detective als een kleine geschiedenis van de filosofie is."
     "Diepe gedachten en lang nadenken over spirituele zaken verhouden zich in eerste instantie slecht met de misdaadroman waarin het element 'vaart' een belangrijke rol speelt. Toch heeft René van Delft zich niet laten weerhouden door die extra moeilijkheidsgraad. Hij is een man die houdt van uitdagingen."
     "erg geestig, herkenbaar en spannend... langzaam genieten stuk voor stuk"
Dana Constandse

     "Briljant! Spannend tot de laatste bladzijde."